Eerste vakantiebestemming, Gizycko (Polen 2016)

Gizycko

Na een reis van twee dagen kwamen wij aan in Gizycko. Het zeilcentrum van het Mazurië. Met bijna 30.000 inwoners is Gizycko een hotspot in de zomerse maanden. Wij kwamen pas tegen het einde van het zomerseizoen en konden genieten van alle rust in deze prachtige omgeving. In dit artikel deel ik onze eerste vakantiebestemming, Gizycko.

In dit artikel lees je alles over onze eerste bestemming, bezienswaardigheden en hotspots rondom Gizycko. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de reis hierheen? Dat lees je hier.

Gizycko
Uitzicht vanuit onze stacaravan.

Elixer Camping/ Hotel Gizycko
Elixer Camping ligt aan een van de ruim 200 meren in het Mazury. Naast een hotel en een grote camping verhuren Elixer Camping ook stacaravans. Wij hadden er voor gekozen om van maandag tot en met vrijdag in een stacaravan te verblijven met uitzicht op het meer. Sven zou zijn eigen kamer hebben en wij onze eigen badkamer en toilet. Ja, noem me maar verwend wanneer ik zeg dat ik pas om met een wc rol onder de camping over te lopen. De stacaravan zag er op de foto’s prima uit, maar in werkelijkheid zag het er anders uit. Ondanks dat de eigenaren van deze camping ontzettend aardig waren, we een prachtig uitzicht hadden en er genoeg te doen was voor Sven..willen wij nooit meer terug naar deze plek. En al helemaal niet voor het geld wat we moesten betalen. We betaalden omgerekend zo’n €250 voor 4 nachten excl. ontbijt.

Mocht je toch nieuwsgierig zijn geworden naar de camping, klik hier.

Gizycko
Stad Gyzicko
Gizycko is het zeilcentrum van Mazurië. Gelegen aan het Niegocin meer is dit de perfecte plek om het water van de grote Poolse meren te ontdekken. Gizycko is één populaire hotspot rondom de meren in de zomerse maanden. Echt shoppen hebben wij er niet gedaan..

Gizycko
Gizycko
Boyen Fort
Het Boyen Fort is een indrukwekkend fort wat al halverwege de 19e eeuw in gebruik werd genomen. In die tijd lag Gizycko precies op de grens van Pruissen met Rusland. Omdat Gizycko strategisch tussen de meren in lag en de kust van de meren een grens vormden, was het niet meer dan logisch om het verdedigingswerk hier te bouwen. Het is het best bewaarde fort van de 19e eeuw in Polen. Het fort is bestand gebleven tegen de Russen in de Eerste Wereldoorlog. Ook in de Tweede Wereld Oorlog heeft het fort een belangrijke rol gespeeld, alhoewel het in 1945 werd overgedragen aan de russen.

Gizycko

De totale oppervlakte van het fort is circa 120 hectare. Je kunt onder meer de voormalig bakkerij zien en de barakken. Ook is het mogelijk om over de verdedigingsmuren te wandelen. De totale route over de muren is ruim 2km. Mocht je net als wij met een kindje van 2 jaar en een buggy zijn raden we je deze route niet helemaal aan. Het fort is niet alleen een museum maar er worden ook diverse festivals georganiseerd.

Gizycko

Het Ford is dagelijks te bezoeken vanaf 09.00u en de entree bedraagt 8PLN (Zo’n €2)
Wat ons betreft zeker een bezoekje waard als je in Gizycko bent.

Varen
Bij een bezoek aan Gizycko mag een vaartochtje natuurlijk niet ontbreken. Voor 120PLN (Zo’n €30) huur je al een motorboot voor één uur. Je vaart dan over de meren en je kunt dan genieten van de prachtige natuur dat Gizycko te bieden heeft.

Gizycko

Er zijn natuurlijk nog meer bezienswaardigheden in Gizycko, zoals de beroemde draaibrug en de watertoren. Maar wij waren er te kort om alles gezien te hebben. Na vier dagen in Gizycko te hebben genoten is de tijd om verder te gaan met onze roadtrip. Onze volgende stop is Warschau. Hoe dit was, dat lees je volgende week.

Ben jij wel eens in Polen geweest? Heb je ooit van Gizycko gehoord?

Diana (22-03-1990), heeft een geregistreerd partnerschap met haar grote liefde M, heeft een zoontje genaamd Sven (27-10-2014), drinkt een wijntje op z’n tijd en verzint 10.000 redenen om niet te hoeven sporten.

Ook leuk om te lezen..

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *